Ogłoszenie |
|
Pstrąg "na surowo" |
Autor |
Wiadomość |
black123

uwierzytelnianie: 33333
Dołączył: 22 Kwi 2016 Posty: 1 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2016-04-22, 20:39
|
|
|
Takiego przepisu jeszcze nie widziałem, będę musiał spróbować w najbliższym czasie :D |
|
|
|
 |
piotrh

uwierzytelnianie: 12345
Dołączył: 05 Gru 2017 Posty: 1 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2017-12-05, 13:18 Re: Pstrąg "na surowo"
|
|
|
Kuba napisał/a: | Jeden filet z pstrąga (taki na około 30dag) kroimy w paski (~2cm), układamy je w szklanym
lub ceramicznym naczyniu i zalewamy 'marynatą' pomarańczowo-cytrynową. Do jednego filetu
wystarczy sok z 1,5-2 pomarańczy i 2 cytryn. Tak przygotowanego pstrąga wstawiamy przykrytego
do lodówki na około 8-10 godzin. Po tym czasie odlewamy cały sok, dodajemy pokrojoną cebulę
i czosnek (można sprószyć wszystko solą i dodać pokrojoną w kostkę paprykę), następnie zalewamy
wszystko oliwą z oliwek i pod przykryciem wstawiamy wszystko z powrotem do lodówki, tym razem
na około 4 godziny.
Jak dla mnie palce lizać, podobno tak przygotowany pstrąg smakuje wyśmienicie podany z kawiorem.
Jestem w stanie uwierzyć
Rybka tak na prawdę nie jest surowa bo dziesięciogodzinne leżakowanie w soku z pomarańczy
i cytryny działa tak na mięso, że staje się miękkie i delikatne jak po ugotowaniu, jest jednak
o wiele bardziej jędrne i sprężyste
Polecam |
A jakie właściwości biologiczno-chemiczne ma taka marynata, że zachodzący proces sprawia, iż mięso nie jest surowe? |
_________________ Sprawdź ofertę chwilowki online szybko i ciesz się świętami. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|