Ogłoszenie 

Tlumaczenie forum Powered by :


Poprzedni temat «» Następny temat
Zapiekanka rybna
Autor Wiadomość
LJurczyk 



uwierzytelnianie: 55555
Wiek: 41
Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 239
Piwa: 18/7
Skąd: Rzeszow
Wysłany: 2012-01-18, 13:20   Zapiekanka rybna

Przepis pochodzi z gazety wędkarskiej, a autorem jest W.Charewicz (ten co zjadł rosję i alaskę). Wczoraj to wykonałem, część zjadłem a o drugiej części cały czas myślę.
Przepis podaję tak jak ja go zrobiłem:

1) 0.7 kg kapusty kiszonej - gotujemy przez około 30 min w około 1 litrze wody (ja gotowałem nie płukaną - jak zależy wam na stosunkach z sąsiadami to możecie
wypłukać :hahaha
2) 0.5 kg filetów (najlepiej z okonia lub sandacza, ale ja kupiłem z dorsza) pozbawiamy resztek ości (żadnych ości w potrawie!), solimy, opruszamy mąką, potem obtaczamy w rozbitym jajku i znowu w mące.
3) Przygotowujemy się do smażenia (a kapusta się gotuje). Rozgrzewamy na patelni olej (nie skąpić, ryba lubi pływać) do momentu kiedy testowy kawałek panierki będzie skwierczał od razu po włożeniu.
4) Smażymy filety przez kilka minut na złoto (nie za długo). Odkładamy filety na bok i bierzemy się za kapustę ...
5) Wylewamy kapustę na durszlak, odsączamy, wyciskamy ręką resztki soku...
6) Wykładamy kapustę na deskę i kroimy na 1 cm kawałki
7) Żarodoporną brytfankę smarujemy łyżką masła
8 ) Wykładamy ok. 1 cm warstwą kapusty,
9) na to kilka płatków masła,
10) na to ser tarty,
11) na to warstwa pokruszonych, smażonych filetów,
12) na to pół opakowania śmietany (w przepisie była 30% słodka - ja dałem 18%),
13) na to kapusta,
14) na to masło,
15) na to ser tarty,
16) na to pokruszone filety,
17) na reszta śmietany,
18) na to kapusta,
19) na to masło,
20) na to bułka tarta,
21) na to tarty ser,
22) na to świeżo, grubo mielony pieprz.
23) Wstawiamy brytfankę na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180C,
24) a po 25 minutach możemy resztę jajka z panierki rozbełtać z wodą i wylać na wierzch
25) Dopiekamy, żeby ładnie wyglądało i jemy. Jeżeli chodzi o dodatki, autor przepisu wskazuje zimny samogon :hahaha , ja próbowałem z piwkiem dolnej fermentacji (Żywym z Bielkówka) i też pasowało.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
Szymon 
Szymon Madejczyk



uwierzytelnianie: 32611
Wiek: 32
Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 5550
Piwa: 1087/1575
Skąd: Cisiec koło Żywca
Wysłany: 2012-01-18, 13:35   

Z dorszem mi podchodzi taki przepis.
Na weekend pewnie będę kombinował.

:ok
_________________
www.flytiers.com.pl : pisać, pytać-zaopatrzę!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
     
Kuba 
Deadstonefly



uwierzytelnianie: 71086
Wiek: 31
Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 6650
Piwa: 1401/1500
Skąd: Libusza
Wysłany: 2012-01-18, 13:48   

Uuuu, musi być niezłe, pobudziłeś mi kubki smakowe ;) :ok
_________________
Naszywki FLYTIERS TEAM: - kliknij i kup!

...::: grafika / ilustracja / projektowanie graficzne / reklama :::...
...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
Bertbur 


uwierzytelnianie: 12345
Dołączył: 05 Wrz 2017
Posty: 1
Skąd: Żnin
Wysłany: 2017-09-05, 09:32   

Przepis zacny. W weekend będę się bawił w kucharza :) Już nie mogę się doczekać, by spróbować tejże potrawy.
_________________
Naucz się oszczędzać!Blog finanse osobiste, domowe finanse.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
  Projekt: Kuba Hübner, Kodowanie: MBB