Ogłoszenie 

Tlumaczenie forum Powered by :


Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zrobić kapkę ?
Autor Wiadomość
Maks 
Maks Górczyński



uwierzytelnianie: 12345
Dołączył: 09 Gru 2013
Posty: 45
Piwa: 1/13
Skąd: Lublin
  Wysłany: 2014-09-08, 16:26   Jak zrobić kapkę ?

Witam serdecznie wszystkich po dwu-miesięcznej przerwie. Dzisiaj jest drógi poniedziałek w tym roku szkolnym,czyli ten dzień w którym zaczynam lekcje o 8:00 i kończę dobrze po południu :wsciekly! , i z tego wszystkiego wynika że,na rybki jie pojadę,bo nie ma kiedy, a w weekend jest zbyt dużo spraw do załatwienia i jekieś wypracowania do wyskrobania. Much wiązać nie mogę ponieważ zabroniła mi mama ( tak,tak jest początek roku trzeba mieć dobry start ) .Ale cóż,w Październiku zawody nad Bystrzycą, trzeba być, już takie zasady obowiązują, pokazać się z wędką raz w roku na zawodach trzeba ( ale to jest wielka przyjemność nie przymus ) . Do czego zmieżam? Otóż poza miastem,nie ukrywam, wieś - sąsiedzkie mają czy to kogutów czy perliczki... Planuję zakupić takiego ptaka, mięso dać mamie na rosół,a samemu zrobić kapki ( siodłowe i szyjne ) tu kończę post- Tylko jak to wszystko wysuszyć i wypreparować ?
Dziękuję za uwagę,pozdrawiam Max :grin:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
jarex 


uwierzytelnianie: 12345
Dołączył: 26 Maj 2013
Posty: 55
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-09-08, 18:05   

A wiesz jak zamordować ptaka żeby nie uszkodzić kapki? Bo jak łepek ciachniesz siekierką to będą tylko małe piórka. :placze
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
tomantg 
Michał Tomanek



uwierzytelnianie: 12345
Wiek: 29
Dołączył: 06 Mar 2013
Posty: 255
Piwa: 80/77
Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 2014-09-08, 19:07   

Nie lubie mordowac zwierząt, wole kupic gotowe... koszt podobny a zero roboty ;)

Ale jeśli masz instynkt zabójcy i jesteś żądny ptasiej krwi to musisz skręcić kark, potem uciąć głowę umiejętnie, sciąć kapkę, wygarbować, wymyć w letniej wodzie, wysuszyć na desce...

Sam oceń czy warto czy nie lepiej bez mięsa kupić gotową czystą kapkę :piwko
_________________
Przyjaciel Rzeki Dramy
Support Catch & Release
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
Szymon 
Szymon Madejczyk



uwierzytelnianie: 32611
Wiek: 33
Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 5647
Piwa: 1139/1624
Skąd: Cisiec koło Żywca
Wysłany: 2014-09-08, 19:32   

Ja mam sporo kapek, które sam wykonuję. Trzeba głowę obciąć z szyją, następnie obciąć, ściągnąć skórę, rozciągnąć na desce i obficie nasolić. Pozniej odtłuszczanie i znowu trochę soli.
No i kapka gotowa :ok
_________________
www.czechnymph.pl : sklep dla muszkarzy-zapraszam!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
     
Maks 
Maks Górczyński



uwierzytelnianie: 12345
Dołączył: 09 Gru 2013
Posty: 45
Piwa: 1/13
Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-09-08, 19:54   

Dzięki bardzo za pomoc, wiem bardzo kocham zwierzęta,ale taka jest kolej rzeczy, dowiedziałem się że na targu przy placu Zamkowym ( w Lublinie ) sprzedają brahama i różne podobne typu Jokohama.
A ile mniej więcej czasu to suszyć ? Czy nadają się tylko kark i siodło ?
Dziękuje bardzo,pozdrawiam serdecznie. Max
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
Creek 
Krzysiek


uwierzytelnianie: 12345
Wiek: 46
Dołączył: 11 Cze 2013
Posty: 510
Piwa: 46/33
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2014-09-08, 19:58   

Cytat:
Ja mam sporo kapek, które sam wykonuję. Trzeba głowę obciąć z szyją, następnie obciąć, ściągnąć skórę, rozciągnąć na desce i obficie nasolić. Pozniej odtłuszczanie i znowu trochę soli.
No i kapka gotowa

...i co najważniejsze pióra pierwszej świeżości! ...a nie jakieś tam zleżałe kilkuletnie kurczaki :jezyk
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Szymon
jarex 


uwierzytelnianie: 12345
Dołączył: 26 Maj 2013
Posty: 55
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-09-08, 20:28   

Kiedyś w dawnych czasach jak byłem młody zamordowałem dwa piękne koguty grizzly i cree kupione z ogłoszenia z hodowli. I nie obcinałem łebka ani nie ukręcałem, zrobiłem to w inny brutalny sposób, którego nie opiszę. Niestety nie było wtedy internetu ani innych sklepów tylko Polspinning. Kapki mam jeszcze do dzisiaj, ale więcej tego nie zrobię.
Tak jak pisze Szymon, po wypłukaniu w ciepłej wodzie, szczególnie jak są zabrudzone krwią, rozciągasz na desce, przybijasz malutkimi gwoździkami albo pinezkami, solisz obficie i na słońce. Jak troszkę podeschnie usuwasz nadmiar soli np. szczoteczką, nadmiar tłuszczu można nożykiem, tam gdzie jest miękka i mokra sypiesz znowu sól. Kapka musi być dobrze zasolona i wysuszona na sztywno. Oczyszczasz na koniec jeszcze raz i gotowe.
Można wykorzystać jakieś inne piórka, ale głównie szyja i siodło.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
tomantg 
Michał Tomanek



uwierzytelnianie: 12345
Wiek: 29
Dołączył: 06 Mar 2013
Posty: 255
Piwa: 80/77
Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 2014-09-08, 20:51   

Ja zwyczajnie nie lubie mordować, ale mam co nieco z ptakow ktore wlasnym ciałem chciały zatrzymywać samochody lub zwyczajnie znudził im się żywot :idiot

po wysuszeniu w woreczek i jest super :ok
_________________
Przyjaciel Rzeki Dramy
Support Catch & Release
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
Maks 
Maks Górczyński



uwierzytelnianie: 12345
Dołączył: 09 Gru 2013
Posty: 45
Piwa: 1/13
Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-09-09, 15:12   

Mam jeszcze jedno pytanie, nie będę zaczynać nowego tematu,bo to jest tylko zaśmiecanie forum. Których piór z gęsi można używać ? Wiem że ramieniowych, tylko najlepiej było by gdyby ktoś napisał gdzie te pióra się znajdują ponieważ ramię obejmuje dość duży obszar, taką gęś mogę mieć jakoś jutro, ale prawie na pewno do końca tygodnia :blysk: Mam też ostatnio bardzo dużo kaczek :) CDC zawsze potrzebne :ok Tylko z tego wszystkiego to skoda tych zwierząt... :placze
Dziękuje Wsystkim.Max
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
  Projekt: Kuba Hübner, Kodowanie: MBB